Dnia 11 grudnia 2018 r. uczniowie z klasy technik logistyk wojskowy uczestniczyli w Biesiadzie Bożonarodzeniowej zorganizowanej przez 1. Brzeski Pułk Saperów. Tego dnia dzieliliśmy się opłatkiem z żołnierzami z pułku i innymi gośćmi, degustowaliśmy dania świąteczne, a także obejrzeliśmy wspaniały koncert z okazji 100. Rocznicy Odzyskania przez Polskę niepodległości, przygotowany przez orkiestrę i solistów Wojska Polskiego z Warszawy.

Harmonogram egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie w sesji styczeń-luty 2019 r.

W dniu 5 grudnia br. w ramach Mikołajkowej niespodzianki uczestnicy Grupy Wychowawczej Brzeg wyjechali na wycieczkę do Wrocławia na Jarmark Bożonarodzeniowy. Jarmark ten jest jednym z największych Jarmarków na Dolnym Śląsku. Świąteczna atmosfera jaka zapanowała na wrocławskim rynku udzieliła się naszej młodzieży. Chatki świąteczne, choinki, kolorowe stragany, renifery, krasnale - to wszystko warto było zobaczyć. Młodzi ludzie chłonęli klimat zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Była to okazja do przeprowadzenia lekcji na świeżym powietrzu - Moje wymarzone święta. Młodzi ludzie podkreślali jak ważną rolę w życiu człowieka odgrywa rodzina. Ponadto młodzi ludzie urzeczeni klimatem wrocławskim poszukiwali krasnali, z których znany jest Wrocław. Bajkowy, rodzinny klimat zapanował pomiędzy uczestnikami. Młodzi ludzie po zwiedzeniu Jarmarku zostali zaproszeni do kina. Seans bardzo im się podobał. Był dopełnieniem świątecznego dnia, dnia podkreślającego, że rodzina i magia bajkowa jest najważniejsza. Młodzież był bardzo zadowolona. Niektórzy uczestnicy mówili, że muszą tu wrócić, wrócić z rodzicami, by im pokazać Jarmark i całą świąteczną atmosferę. Koszty wycieczki pokryło OHP.

W dniu 27.11.2018r. młodzież z Grupy Wychowawczej w Brzegu wzięła udział w warsztatach kulinarnych, które przeprowadził Pan Jakub Tomera - właściciel i kucharz Restauracji – Pizzerii Awokado.
Warsztaty rozpoczęły się od krótkiej prezentacji Pana Jakuba. Młodzież dowiedziała się jakie obowiązki spoczywają na właścicielu i jednocześnie kucharzu w restauracji, na co należy zwracać szczególną uwagę przy konstruowaniu menu oraz jak zadbać o zadowolenie klientów. Uczestnicy nabyli wiedzę na temat poszczególnych rodzajów kuchni oraz jak przygotować niektóre potrawy.
Druga część spotkania poświęcona została wykorzystaniu w praktyce wiedzy zdobytej podczas prelekcji właściciela restauracji. Było dużo dobrej zabawy oraz obcowania ze smakiem. Pod czujnym okiem Pana Jakuba uczestnicy przygotowali pizzę, dbając o każdy jej szczegół. Podczas całej zabawy Pan Jakub opowiadał o gotowaniu, udzielał praktycznych rad i wskazówek oraz dodawał otuchy młodym kucharzom. Na zakończenie wszyscy razem spróbowali swoich dzieł, co stanowiło pyszne zakończenie dnia.


Wizyta 2TL w Zakładzie Energetyki Cieplnej w Brzegu - jak bezpiecznie i ekologicznie pozyskiwać ciepło.

Nasza szkoła reprezentowana przez uczniów klasy III TBS technikum pojazdów samochodowych w składzie: Jan Drożdżak, Aleks Jasiński, Patryk Kłoda pod opieką Romana Zięby uczestniczyła w drugim szkoleniu w ramach Akademii Młodego Lean Managera w ramach projektu Opolskie szkolnictwo zawodowe dla rynku pracy, które odbyło się 5 grudnia 2018 r. w Opolskim Centrum Rozwoju Gospodarki w Opolu. W ramach szkolenia uczniowie uczestniczyli w warsztatach symulujących organizację procesu produkcji, które rozwinęła firma Toyota. Uczestnicy warsztatów, pracując w zespołach, wykorzystując różne metody, opracowywali także m.in. schematy rozwiązania postawionych przez siebie różnych problemów życiowych.